Hooks - Horogra akaszt!

Ha fontos neked, hogy kézzel, egyedi, újrahasznosított anyagokból készül, ha lázba hoz a fonalak tapintása, rabul ejt a színek kavalkádja, ha valami különlegesre vágysz... Ugyanilyen színesen válogatom össze mindazt, ami egy nőt igazán érdekel!

Zöld vagy piros a közepe?
Kokárdánk eredte

kokkk.PNG

Ilyenkor, a nemzeti ünnep előtt pár nappal már gondolkozunk azon, hová is tettük a múlt évben vásárolt kokárdánkat, hogy a gyerekek az iskolai ünnepségen büszkén kitűzhessék, vagy ne kelljen órákig keresgélni március 15-én. Én minden évben készítek, hiszen egyre nagyobb az érdeklődés ezen a téren is a kézzel készített alternatív megoldások iránt. De mindig felvetődik a kérdés ismerőseim körében: a kokárda belseje zöld vagy piros?

kokarda_1848-bol.jpg

Eredetét tekintve a kokárda (szalagrózsa, szalagdísz) főúri ruhadísz volt, melyet színes szalagból készítettek. A francia forradalom idején kapott kiemelt szerepet, amikor La Fayette márki Párizs címerszíneivel vette körül a királypártiak fehér szalagrózsáját, hogy ezzel is megkülönböztesse magát tőlük. A háromszínű kokárdát a franciák általában a kalapjukra tűzve hordták, ezzel jelezve, hogy az illető a polgári forradalmat pártolja.

20190311_163259.jpg

"A történelemkönyvek 1848-as forradalomról szóló oldalairól bajuszos és szakállas arcok néznek ránk. Kibontott gallérú márciusi ifjakra emlékezünk és komoly státusférfiakra cilinderben vagy zsinóros atillában. A főkötős nők legfeljebb lelkes ünneplőként vagy hűséges feleségként jelennek meg. Pedig ez az első történelmi sorsfordulónk, amelyet asszonyok és lányok egyenrangú szereplőként formáltak. Szendrey Júlia például rengeteg női támogatót toborzott a szabadság ügyének. Még a forradalom előestéjén jutott eszébe, hogy francia mintára saját magának nemzetiszín főkötőt, férjének pedig kokárdát készítsen. Az már teljesen az ő találmánya, hogy a díszt nem a kalapra, hanem a kabátra, a szív fölé kell tűzni. Villámgyorsan divatot teremtett. Tudta, hogy egy forradalomban a külsőségek éppen olyan fontosak, mint a szavak és a gondolatok. A következő napokban hol magyaros ruhában jelent meg férje oldalán, hol pedig George Sand stílusában nadrágban, szivarral, rövid hajjal mutatta be, milyen is egy igazi modern forradalmár." (Nyári Krisztián)

20190311_163605.jpg

Hazánkban tehát Petőfi Szendrey Júliától, Jókai pedig Laborfalvi Rózától kapott trikolór kokárdát a forradalom estéjén, melyet nem a kalapra, hanem a mellrésznél a kabát hajtókájára tűztek. Aki köpenyt hordott, az nálunk is a kalapjára tűzte. Ezzel Magyarországon is jelezték, hogy a viselők a forradalmi eszméket vallják. 
„Látjátok ezt a háromszínű kokárdát itt a mellemen? Ez legyen a mai dicső nap jelvénye. Ezt viselje minden ember, ki a szabadság harcosa; ez különböztessen meg bennünket a rabszolgaság zsoldoshadától. E három szín képviseli a három szent szót: szabadság, egyenlőség, testvériség. Ezt tűzzük kebleinkre mindannyian, kikben magyar vér és szabad szellem lángol!" (Jókai Mór)

Katona Tamás történész szerint - mivel a nemzeti szalagot meghajlították - ha azt akarjuk, hogy kétoldalt piros-fehér-zöld jöjjön ki belőle, akkor a zöld kerül kívülre és a piros belülre. A kokárda mindig belülről kifelé olvasandó. De már 1848-ban a kokárdák többsége fordított volt. Kívül volt a piros, mert úgy csinosabb.

Hermann Róbert történész szerint a klasszikus változatot kell használnunk, vagyis belül van a zöld és kívül a piros. Ilyet kapott szerelmétől is Petőfi, s ezt a számunkra oly fontos forradalmi jelképet őseink tiszteletére mi is hagyományból hordjuk, s nem a nemzetközi előírásoknak megfelelően. Ez a heraldikai (címertani ) tévedés a történész szerint lehetett akár tudatos is, hiszen az olasz kokárda (melyet sok más országéhoz hasonlóan belülről kifelé kell olvasni) a miénkkel megegyező volt, s talán így fejezték ki szolidaritásukat a magyar forradalmárok az olaszokkal. Ez persze csak feltételezés.

A kokárda formáját tekintve lehet pántlikás vagy egyszerű körrózsa. Természetesen a kokárdák mai tárháza nagyon széles skálát mutat. Madárka filcből, üvegdísz, vagy épp pólóra nyomtatott formában, de gyakoriak a nemzetiszín ékszerek (nyakláncok, karláncok, gyűrűk).

kokifuli.PNG

A lényeg, hogy hőseink emlékét őrizve, hagyományainknak megfelelően az összefogásunkat, egységünket erősítve és hirdetve bal oldalra tűzzük ki a kokárdánkat minden év március 15-én!

 

Nézz szét a weboldalamon,

... ha egyedi táskát szeretnél

... ha a kézzel készült termékeket kedveled

... ha szereted a színeket, formákat

... ha környezettudatos vagy

... ha te is valami különlegesre vágysz!

 

Hooks - Szeretettel horgolok rád!

www.hooks.hu

https://www.facebook.com/HOOKS.CROCHET.HANDMADE/

 

Ha tetszett a bejegyzés, jelezd, ha megosztod, megköszönöm! 

 

 

Forrás: 

Nyáry Krisztián: Fölébredett a föld (Corvina 2017)
http://www.urbanlegends.hu/…/hasznaljuk-helyesen-a-kokarda…/
http://www.korkep.sk/…/hogyan-hasznaljuk-helyesen-a-kokardat
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-kokarda-titkai/

A bejegyzés trackback címe:

https://hooks.blog.hu/api/trackback/id/tr5914682754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hooks - Horogra akaszt!

Alapvetően 100% handmade táskákat, ékszereket és egyéb kiegészítőket készítek. Elsősorban a horgolás, a design, az alkotás öröme témakörén belül, de általános iskolai tanárként helyet kap a stresszoldás, relaxáció, iskolai problémák, gyerekprogramok, pedagógia, nőként pedig a szépségápolás, énidő, háztartás, környezetvédelem... Minden, ami egy nőt, anyát, feleséget érdekli!

Friss topikok

süti beállítások módosítása