Egy korábbi Instagramon posztolt bejegyzésemben (itt) látható volt családunk kedvenc péksütije, a sósperec. Ígértem, hogy ha szeretnétek, megosztom veletek a receptet is. Többen kértétek, íme:
A képen jól olvashatóak a hozzávalók:
1 kg liszt
1 csapott evőkanál só
2 evőkanál cukor
2 dl étolaj
1/2 liter tej
5 dkg élesztő
1 tojás - megkenni
Tetejére: 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál só, víz
Kb. 2 dl tejet meglangyosítok, belerakom a cukrot, megkeverem, majd rámorzsolom az élesztőt (én hagyományos élesztőt használok, nem szárítottat, legjobban a Budafoki élesztőt szeretem), félreteszem. Közben a dagasztótálba öntöm a lisztet, az olajat és a sót. Amikor az élesztőt felfutott, beleöntöm a tálba és először egyes, majd kettes fokozaton szépen összegyúrja a robotgépem. Akkor jó a tészta, amikor elválik az edény falától, nem ragad, szép selymes állagú.
Nem kell keleszteni, sem nyújtani! Amikor kész a tészta, először négyfelé vágom, majd minden negyedet tovább vágok úgy, hogy összesen 32 egyenlő méretű tésztadarabkám lesz. Tehát minden negyedet 8 egyenlő darabra. Aztán gyorsan kell vele dolgozni hogy ne száradjon ki a tészta. Ha valaki nem túl fürge a konyhában, célszerű negyedenként dolgozni a tésztával.
A kis darabkákból kisujjnyi vastag kígyókat sodrok, úgy, ahogyan anno az oviban is csináltuk a gyurmával. :)
A kígyókból perecet formázok vagy egyszerű csomót kötök. Mehet a sütőpapírral kibélelet tepsibe, de elég helyet kell hagyni köztük, ne pakoljuk sűrűn, mert jól megnőnek! 180 fokra előmelegítjük a sütőt (én a légkeverést is bekapcsolom) és mielőtt sütni kezdjük, felvert tojással megkenjük.
Míg duzzadnak, elkészítjük a sós feltétet. A lisztet, sót összekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy folyékony, sűrű palacsintatészta állagú legyen.
Amikor a perecek már barnulnak, rácsorgatjuk kanállal ízlés szerint a masszát és még kb. 5 percig sütjük. Ha valaki nem szereti a sós masszát, anélkül is mennyei!
Sajnos nem tudjuk, hogy másnap milyen az állaguk, mert mindig elfogynak még frissen...
Egy jó babgulyás után is ideális, de kiránduláshoz is jó alternatívák, ha esetleg megéheznénk, laktatóak.
Tökéletesen jól érzik magukat a BogPack szalvéták bármelyik darabjában! ;) Nemcsak azért, mert rengeteg cuki minta közül választhatsz, nagyon mutatósak, hanem mert környezettudatosak is, alternatívái az egyszer használatos folpacknak és alufóliának.
A BogPack egy természetes és környezetbarát méhviaszos textilszalvéta, ételcsomagoló, mely lemosható és újra felhasználható. 100%-ban természetes magyar méhviaszból és biopamutból áll (mely Öko Tex Standart 100 minősítéssel is rendelkezik). A méhviasz antiallergén, baktériumölő, így a benne tárolt élelmiszer friss marad, ráadásul esztétikusan fogyaszthatjuk el a becsomagolt ételt a kiránduláson, vagy az iskolában, munkahelyen, mert megteríthetünk magunknak. A tépőzáras megoldásnak köszönhetően nem potyog ki sem a péksüti, sem a szendvics.
Tökéletes méret, sőt, állítható is a becsomagolt ételnek megfelelően, mert nem egy icipici tépőzár van rajta.
Nincs kajamaradék, nincs rendetlenség sem, hála a BogPack szalvétának és a BrightMe táskarendezőnek, melyről korábban már írtam (itt).
Utóbbi azóta is hű társam, legyen szó kicsi vagy nagy táskáról.
BogPack: https://www.facebook.com/BogBagek/ vagy www.bogbag.hu
BrightMe: www.brightme.eu vagy https://www.facebook.com/brightme.eu/
Hooks kulcstartó (3D nyomtatással) by Kithtools
... ha egyedi táskát szeretnél
... ha a kézzel készült termékeket kedveled
... ha szereted a színeket, formákat
... ha te is valami különlegesre vágysz!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.